Våre unike øltyper

23. aug. 2022

Alle våre øltyper har alle fått tildelt navn som er knyttet til lokale historier , uttrykk eller hendelser.

SIGGEN:

"Siggen" er vår porter, et grumset og mørkt øl.

Porteren har fått navnet fra en spennende lokale historie om skipsvraket Siggen.

Siggen var et dampskip som på sin første tur med nye eiere gikk på grunn like ved Marstein Fyr i 1892. Det 87 meter lange skipet grunnstøtte først på "Lille Marstein". Da de bakket for å komme seg av, traff de også "Store Marstein". Mannskapet forlot skipet i livbåter og tok seg i land på Marstein Fyr. Da redningsskipet kom, var det bare mastene som stod over vannet, og senere sank det til 35 meters dyp.

INGA:

Denne øltypen er en klassisk belgisk blond. Inga er et kraftfull øl med mye smak!

Denne øltypen har fått navn av noe som fascinerer oss veldig, nemlig de sterke stormene som ofte herjer ytterst i havgapet. «Inga» feide inn over kysten 12. Januar 2005. Ødeleggelsene var store. Det er nesten uvirkelig, men sant, historien om den store betongblokken som ble kastet inn mot husene på Marstein Fyr. Den ligger der den dag i dag. -Et bilde på hvor sterke krefter som er i naturen.

UFISK:

Ølet "Ufisk" er en Amerikansk Ipa.

En Amerikansk Ipa måtte vi ha med. IPA som i sin tid ble til ved et uhell.

Det noe utradisjonelle navnet «Ufisk» synes vi passet ekstra godt til akkurat denne øltypen.
Ufisk er nemlig et fiskeslag som "ikkje vert rekna som etande". Synet på hva som er ufisk kan endre seg over tid. Ufisk er et særegent norsk uttrykk, og det er flere grunner til at et fiskeslag regnet som ufisk. Ofte er det rett og slett utseende, og da kanskje særlig om fisken har pigger eller en stygg tanngard. Fisk med mye bein har òg ofte vært regnet som ufisk. Breiflabben er et eksempel på en fisk som har alt mot seg: Den er ikke pen å se til, og samtidig er det bare en liten del som er spiselig. Den norske breiflabben er av høy kvalitet og er i dag en stor delikatesse på mange restauranter i hele verden.


Da selgeren hos Nøgne Ø prøvde å selge IPA til norske restauranter rundt 2001 fikk han beskjed om at "dette er det ingen som vil ha" I dag er IPA den mestselgende øltypen etter pils.

HAVSTRIL:

Tsjekkisk pilsner er vårt lyseste øl.


Begrepet "stril" har en lang historie. Stril er ei mye brukt mening på folket som bur på Strilelandet, det vil si de nordvestlege kyststroka av Vestland. Historieverket "strilesoga" definerer området til å omfatta Nordhordland og Midhordaland utanom det gamle bysenteret i Bergen kommune.

Ei måte å avgrensa strilane på har vore "dei som kan ro inn til Bergen i løpet av ein dag". Strilane rodde inn til fisketorget i Bergen for å selja fisk og andre varer. Slik skaffa dei seg pengar til å kjøpa nødvendige varer i byen.
Urtypen av stril var sagt å vera liten av vekst, tettvaksen og med svært lange armar. Armlengda kom av all roinga. Av strilar fanst typar som "havstril", "søtmjølkestril", "bygningsstril" og "fjordstril".

Mer om smak og prosess kommer i eget blogginnlegg.

Silvia Høines
Silvia Høines
Hotellsjef og arrangementsplanlegger